top of page

Beyond the library: unieke studieplekken in Brussel

Updated: Apr 25

Op zoek naar een studieplek die anders is dan de traditionele bibliotheek? Onze reporters verkenden de straten van Brussel, nieuwsgierig naar suggesties van studenten voor atypische studieplaatsen. Het resultaat? Een boeiende lijst van zes unieke locaties, variërend van bestaande verborgen pareltjes tot utopische fantasieën.


Anouk Vanhorenbeek


Studenten tijdens de blok in Tour & Taxis - © BRIK

Studeren in stijl: Brik’s unieke studieplekken


Brik is hét centrale aanspreekpunt voor studenten in Brussel en biedt begeleiding bij het verkennen van onze bruisende hoofdstad. Tijdens de blokperiode stellen ze maar liefst 38 studieplekken ter beschikking, waar studenten zich in alle rust kunnen voorbereiden op hun examens. De ene plaats is al wat specialer dan de andere. Zo voegde Brik In december 2023 twee bijzondere locaties toe aan hun aanbod: het pas gerenoveerde Beursgebouw en concertzaal Ancienne Belgique. Helaas openen zij hun deuren voor studenten enkel in de winter, maar vanaf 13 mei zijn ze op de meeste andere locaties wél weer welkom!


De Beurs van Brussel

© Giulia Luyckx

Het oude Beursgebouw is te vinden in het hart van Brussel, waar het lange tijd dienst deed als financieel centrum van de stad. Het gebouw heeft een centrale galerij, is voorzien van comfortabele zitbanken, en beschikt over een restaurant en diverse expositie- en vergaderruimtes. Tijdens de blokperiodes kunnen er zo’n 45 studenten terecht. Ook Hanne, een studente journalistiek, zou er graag eens willen vertoeven: “Ik heb gehoord dat je er kan studeren, dus het lijkt mij echt leuk om daar eens te zitten”, vertelt ze.


Ancienne Belgique

© BRIK

De Ancienne Belgique (AB) is één van de zeven grote Vlaamse kunstinstellingen in Brussel. Deze concertzaal, gelegen in het centrum van de stad, maakt de blok voor veel studenten wat draaglijker. “We zijn blij dat de AB een studieplek opent in hun kleinere clubzaal”, vertelt Tessa Derden van Brik aan VRT NWS. Voor de Brusselse studente Carlotta lijkt het ook een bijzondere ervaring. “In een concertzaal studeren lijkt me wel tof. In de AB bijvoorbeeld, want die doen dat al.”


Gare Maritime

© Giulia Luyckx

Langs het kanaal, in het opkomende stadsdeel Tour & Taxis, bevindt zich Gare Maritime, een baanbrekend centrum waar winkels, werk- en ontspanningservaringen samenkomen. Brik biedt ook hier studieplaatsen aan, en die blijken wel in trek bij de studenten: “Mensen zeggen altijd dat je daar goed op tijd moet zijn als je er wil studeren, want het is echt een super populaire locatie! Zelf ben ik er nog niet geweest, maar ik ken wel veel mensen die daar graag studeren”, vertelt Fleur, studente aan de Erasmus Hogeschool Brussel.


Tussen de plantjes of liever omgeven door kunst?


We vroegen de studenten of ze zelf ook een bijzondere locatie kenden om te studeren, ook al is dat er normaal gesproken niet mogelijk. De antwoorden die we kregen, waren erg verrassend!


De Koninklijke Serres van Laken

© Alexander Dumarey (VRT)

“Het lijkt me rustgevend om in de Serres te studeren, zo tussen de plantjes”, vertelt Aurélie, die aan de KU Leuven studeert. De Serres – ook wel het ideale glaspaleis genoemd – zijn kassen in klassieke stijl met koepels, paviljoens en galerijen. Ze bevinden zich op het Koninklijk Domein van Laken en staan bekend om hun vele uiterst zeldzame en waardevolle planten. Elk jaar in de lente worden ze opengesteld voor het publiek. De foto spreekt boekdelen: wie zou niet willen studeren te midden van zo’n prachtig landschap? “Dat kan volgens mij echt plezant zijn”, voegt Aurélie er nog lachend aan toe.


Bozar

© Giulia Luyckx

“De Bozar is een soort kunstgalerij, en ik weet dat het daarbinnen heel groot is. Het is een heel mooie locatie”, vertelt Seppe, een student aan de Erasmus Hogeschool Brussel. Het fameuze kunstcentrum Bozar, ook wel het Paleis voor Schone Kunsten genoemd, bevindt zich naast het Warandepark in het centrum van Brussel. Het architecturale meesterwerk werd ontworpen door Belgisch architect Victor Horta, een belangrijke vertegenwoordiger van de art nouveau. Bozar streeft ernaar een bruisende ruimte te zijn voor levende kunsten. Geen wonder dus dat Seppe daar wel eens met zijn neus in de boeken zou willen zitten: “Voor zover ik weet kan je daar niet studeren, maar een vriendin van mij heeft er stage gedaan, en ik heb ooit eens in die kantoren gegeten. Daar is gewoon heel veel ruimte en het is er volgens mij niet zo heel druk.”


Het Atomium

© HetAtomium.be

Het Atomium is, naast Manneken Pis, één van de grootste toeristische trekpleisters van Brussel. De stalen constructie bestaat uit negen bollen die samen een fascinerende kristalvorm vormen. Zie je jezelf al studeren in één van deze bollen? Zo helemaal vanboven, zodat je tijdens het studeren kan genieten van een prachtig 360-graden uitzicht. Dat zou pas cool zijn, toch? Sommige van de studenten die we spraken, vonden het alleszins een geweldig idee!


Of toch maar gewoon een bibliotheek?


Niet iedereen droomt van het Atomium of de Koninklijke Serres als studieplek: “Dat klinkt wel heel nice, maar ik ga dan te afgeleid zijn door de omgeving”, vertelt een studente. Olivier en Viktor, twee studenten aan de KU Leuven, sluiten zich daarbij aan. “Andere plaatsen zijn misschien wel leuk, maar  voor mij te druk. Ik zou daar echt niet kunnen studeren”, zegt Olivier. Voor Viktor is een coole bib al speciaal genoeg. “Zolang er maar een koffiemachine is”, voegt hij er lachend aan toe.

42 views0 comments

Comentarios


bottom of page