top of page

Brusselse leerkrachten misnoegd over krap budget OKAN: "Onze leerlingen moeten hun extra kopieën zelf betalen"

Updated: Apr 26

OKAN (Onthaalonderwijs voor Anderstalige Kinderen) kampt net zoals het reguliere onderwijs met een tekort aan middelen. “Op onze school is er gewoon geen geld voor uitstappen of sportdagen”, vertelt Brusselse OKAN-leerkracht Hannah*.


Caroline Vermeiren, Thomas Brouns, Pauline Vermout en Jannes Verschakelen


OKAN-klas - © Anton Coene


Ook voor het lesmateriaal moeten de leerkrachten zich met weinig middelen behelpen. “Onze leerlingen hebben geen enkel boek. Daarom moeten wij al het lesmateriaal kopiëren”, getuigt Elien, een lerares aan het Hoofdstedelijk Instituut Aneessens-Funck. Bij Hannah is de situatie nog erger: “Extra kopieën moeten de leerlingen zelf betalen.”


Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in 2022 is er nochtans extra financiële steun vrijgemaakt voor OKAN. Het Europees beleid dat steun leverde aan Oekraïense vluchtelingen omvatte ook een reeks maatregelen voor het Vlaamse onderwijs. “Veel van deze maatregelen werden intussen ook uitgebreid naar alle andere OKAN-leerlingen”, vertelt Sien De Groot, beleidsmedewerker onderwijs voor Groen. “Zo kwam er bijvoorbeeld extra budget voor het kleuteronderwijs en volgden er bijkomende investeringen in de leerkrachtenwerking”, vervolgt ze. Hierdoor verhoogde het algemene budget voor OKAN.


Maar er is geen zekerheid hoelang OKAN over deze middelen kan beschikken. “De maatregelen zijn gekoppeld aan het Europese beleid die bescherming biedt aan Oekraïners. Zodra de oorlog voorbij is, lopen de maatregelen dus voor elke OKAN-leerling af”, zegt De Groot.


*Hannah is een schuilnaam.



73 views0 comments

Comments


bottom of page