top of page

Budgetvriendelijke cultuurtips in Brussel

Updated: Apr 24

Terwijl het dagelijks leven overal duurder wordt, probeert Visit Brussels cultuur in de hoofdstad zo betaalbaar mogelijk te houden. Zowel binnen- als buitenlandse toeristen genieten van een budgetvriendelijk jaar met de verschillende tips van Jeroen Roppe, woordvoerder van Visit Brussels.


Arthur Hermans en Katharina Permentier


Ah, Bruxelles ma belle… onze hoofdstad zoals je deze het beste kent — © Katharina Permentier


Wie deze zomer graag in België blijft en niet al te veel geld wil spenderen, moet in Brussel zijn. Onze hoofdstad telt tal van budgetvriendelijke evenementen in juli en augustus, maar ook tijdens de koudere maanden. En daar is volgens Jeroen Roppe (51) een simpele reden voor: “We merken bij elke ranking van steden dat Brussel op het vlak van zakentoerisme bij de goedkopere steden zit. Qua toerisme is het dus erg voordelig om een evenement in Brussel te organiseren.”


En dat is te merken in de cultuurkalender: budgetvriendelijke evenementen genoeg! Voor wie graag op de hoogte blijft van de verschillende activiteiten in onze bruisende hoofdstad, kan Roppe een dienst van Visit Brussels aanraden: ‘lastminutetickets’. “Daar vind je elke week een heel grote selectie van culturele evenementen en toeristische attracties waar je tegen sterk verlaagde prijzen – tot 50% van de oorspronkelijke prijs – een ticket kan kopen.”


Alles in één handige kaart


Naast die lastminutetickets zijn er ook verschillende voordeelpassen beschikbaar. Volgens Roppe bestaat er bijvoorbeeld een art nouveau-pas voor de liefhebbers van deze specifieke kunststroming. Maar dat is lang niet de enige pas die de culturele deuren in Brussel opent. De algemene Brussels Card rolt de rode loper uit naar 49 gratis musea met daarbovenop kortingen op de beste restaurants, rondleidingen en attracties. “Deze pas is ofwel voor één dag, twee dagen of drie dagen geldig”, verduidelijkt Roppe.


Gratis musea


Ga je op daguitstap en bezoek je tussen het kuieren door graag een museum? Dan leg je jouw agenda best op voorhand eens samen met die van de verschillende musea. Sommige cultuurcentra zijn namelijk op bepaalde weekdagen gratis. “Zoals bijvoorbeeld elke maandag of de eerste zondag van de maand”, verduidelijkt Roppe. Voor andere musea hoef je dan weer nooit te betalen. “Bekende voorbeelden zijn het Huis van de Europese Geschiedenis in het Leopoldpark en vlak ernaast het Wiertzmuseum waar de werken van schilder Antoine Wiertz worden tentoongesteld.”



Door de ligging van het Huis van de Europese Geschiedenis in het Leopoldpark, kan je een bezoek aan het museum combineren met een wandeling door het groen. — © Arthur Hermans


Voor wie ook de gematigdere prijzen niet kan betalen, heeft Roppe een gouden formule klaar: “In Brussel zijn er ook heel wat culturele instellingen die werken met het ‘Pay What You Can’-principe, waar je gewoon betaalt wat je wil betalen voor een voorstelling.”


Cultuur, het hele jaar door


Naast de verschillende voordelen waarvan je het hele jaar lang kan genieten, worden er tijdens de zomer extra budgetvriendelijke evenementen georganiseerd. Van rooftopbars, tot open air events en gratis optredens, de hele zomer lang kom je in Brussel aan je culturele trekken en daarvoor hoef je niet eens ver te zoeken. “Visit Brussels organiseert zelf ook heel wat evenementen, zoals bijvoorbeeld het BD Comic-Stripfestival dat begin september plaatsvindt.” Zulke gratis events vinden trouwens ook op andere momenten tijdens het jaar plaats. “Voor de toeristische kalender is dat heel belangrijk”, vertelt Roppe. “In februari vindt het Bright Festival plaats, een volledig gratis lichtfestival dat heel wat toeristen lokt in een anders redelijk rustige maand. Dit doen we om het toerisme in Brussel te spreiden en over-tourism tegen te gaan”. En dat doen ze met succes: “Dit jaar was een recordeditie waar een half miljoen bezoekers naartoe kwamen.”


Reden genoeg om de cultuur in Brussel te gaan opsnuiven. Als woordvoerder van Visit Brussels heeft Roppe zelf zo zijn persoonlijke voorkeuren. “Ik hou heel erg van de openluchtfeesten die in de stad georganiseerd worden. Je hebt veel organisaties die openluchtparties met elektronische muziek organiseren. Mijn persoonlijke favorieten zijn Piknik Elektronik en de Play Label-feesten.” En de jouwe?

126 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page