top of page

Hiphopdebuut op Les Nuits Botanique

Twaalf avonden en een eclectische line-up met meer dan honderd internationale en Belgische artiesten. Dat is wat de Botanique belooft met een eigen muziekfestival Les Nuits Botanique. Wij waren aanwezig bij de opening en lieten ons voor het eerst helemaal onderdompelen in de hiphopcultuur. Maar wist deze avond ons te overtuigen?


Margaux Vander Oost


© Margaux Vander Oost

Al sinds 1988 luidt de Botanique traditiegetrouw het festivalseizoen in met Les Nuits Botanique. Ook dit jaar nodigt het programma uit tot ontdekken met een groot aantal muzikale talenten, waaronder Jamila Woods, Lewis OfMan, Yard Act en Irène Drésel. Belgische trots ontbreekt niet met Ferdi, Françoiz Breut en Absolem. De Botanique wil met Les Nuits Botanique, Les Nuits Bota voor de vrienden, een plek creëren waar iedereen zich thuis voelt en kan genieten van een live-ervaring, zowel in de intieme setting van de Rotonde als op het grote buitenpodium in de Chapiteau.


Terwijl de redactionele lijn van de Botanique bevestigd wordt door muzikale revelaties en een gevarieerde mix van stijlen, brengt Les Nuits dit jaar ook vernieuwing. Voor de 31e editie kondigt het Brusselse cultuurcomplex een unieke samenwerking aan met de Hallen van Schaarbeek, een Garden Party, een elektro-avond Bota By Night, een kennismaking met metalmuziek, en een All Access-formule. Last but not least zal de pas gerenoveerde Botanique ook de beeldende kunst in de schijnwerpers zetten, met nieuwe fresco's in het Café Bota-gedeelte en tijdelijke tentoonstellingen in de serres.


Wat doet een cultuurredactie? Die haast zich naar zo’n cultureel hoogtepunt. De eerste avond in de Chapiteau trakteert ons niet op één, maar op maar liefst vier concerten. En het thema? Franse rap.


Malo: hiphop, en een beetje trap

 

“Froid comme dehors" is het acroniem waarmee Malo in 2021 naam maakte. Zijn debuutproject wordt beschouwd als een krachtig merk en een soort mantra voor de Parijse kunstenaar: het leven is hard, je krijgt niets voor niets en hard werken is de sleutel tot succes. En toch, kunnen wij ons niet van de indruk ontdoen dat hij klinkt zoals elke Franse rapper.


We besluiten om iemand uit het publiek aan te spreken. Luca (23) vertelt ons dat hij niet speciaal voor Malo gekomen is. “Ik vind dit helemaal niet nice, het klinkt veel te generic. Het is saai, niet-gevarieerd en somber. Amerikaanse hiphop is veel creatiever.” Wij knikken instemmend, maar moeten het antwoord op wat dat Amerikaanse genre dan juist is, schuldig blijven. “Dit lijkt meer op skatewinkelmuziek, het zou nooit in mijn playlist belanden.” Luca merkt ook wat trap-invloeden op, een subgenre van hiphop dat doorgaans meer dansbaar is.


Het publiek, op enkele uitzonderingen na, lijkt er niet warm van te worden. Met het upbeat nummer “OK” probeert Malo hen een laatste keer te enthousiasmeren. Maar de massa blijft onverminderd kritisch. Die mening wordt door ons gedeeld.


BEN plg: fusie van hiphop en experimental


BEN plg, geboren en getogen in Lille, voelt zich als een vis in het water in de levendige Franse rapscene. Zijn persoonlijkheid wordt gekenmerkt door vastberadenheid, bescheidenheid en een flinke dosis ambitie. Wij horen een ware avonturier in het muzikale landschap, die op zoek is gegaan naar nieuwe klanken met nieuwe instrumenten. Ook het publiek is helemaal weg van zijn vernieuwende stijl. Lisa (19) die enthousiast staat te dansen, noemt het “een moment van pure energie”. Met zijn unieke mix van hiphop en experimentele elementen heeft BEN plg de Chapiteau werkelijk op zijn kop gezet.

 

Absolem: goedkope hiphopbeat

Absolem, een Brusselse rapper van Luikse afkomst, maakt deel uit van de nieuwe generatie in de Belgische hiphopscene. Hij benadrukt zijn Belgische roots graag door een passage van Stikstof in zijn act op te nemen. Met een beheerste techniek en een zeker charisma - we vragen ons af of dat door die motorhelm komt - lijkt hij erin te slagen een reactie uit te lokken bij het publiek. Wij horen vooral een standaard hiphopbeat, zo één die je gratis op YouTube vindt.


Yvnnis: melancholie in hiphop

 

De jonge rapper Yvnnis bevindt zich in hetzelfde vaarwater als BEN plg. In slechts twee jaar tijd heeft de inwoner van een buitenwijk van Parijs twee EP's uitgebracht, waarmee hij snel opklom tot één van de opkomende sterren van de Franse rapscene. Yvnnis trok ook al snel de aandacht van de mainstream media, zijn maandelijkse luisteraars op muziekplatforms verdubbelden razendsnel, en hij begon naam te maken op grote concertpodia zoals het Grünt Festival, We Love Green en Les Ardentes.


In de Chapiteau gaf Yvnnis een indrukwekkend optreden, waarbij hij moeiteloos afwisselde tussen verschillende flows en beats met nummers als “Vin Italien” en “Gard du Nord”. Hij wist zowel woede als melancholie over te brengen. Het concept was eenvoudig, maar bovenal authentiek. En dat raakte niet alleen het publiek, maar ook ons. Yvnnis is precies het soort artiest waar we ons graag door laten verrassen.

48 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page