top of page

Inclusief pareltje in Sint-Lambrechts-Woluwe

Café Joyeux is een keten van koffiebars waar personen met een beperking de kans krijgen om te werken. En laat er nu net een vestiging zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tijd voor een bezoek.

Arthur Hermans



© Svea Vermassen


Wie nietsvermoedend door de straten van Sint-Lambrechts-Woluwe wandelt, zou niet meteen verwachten dat er in het midden van het centrum een inclusieve koffiebar is gevestigd. De relatief oude gevels van de hoofdstraat staan evenwel in schril contrast met de hagelwitte gevel van het gebouw waarin de koffiebar is ondergebracht. Vanaf

het moment dat je die witte gevel in de smiezen krijgt, snap je meteen dat het geen simpel café of gewone koffiebar betreft. En simpel of gewoon is Café Joyeux allerminst.


Maar allereest toch even in de historie van de koffiebarketen duiken. De eerste vestiging werd in 2017 geopend in de Franse stad Rennes, en de keten is sindsdien alleen maar gegroeid. Ze focusten zich de eerste jaren alleen nog maar op Frankrijk, maar daar kwamen de voorbije jaren ook nog vestigingen in Portugal en België bij. Een maand geleden opende er zelfs een Café Joyeux in een van de grootste metropolen ter wereld, New York. In totaal zijn er nu twintig vestigingen in vier verschillende landen. Twee jaar geleden had Sint-Lambrechts-Woluwe dus de eer om het eerste Café Joyeux in België te verwelkomen.


Uitsluiting tegengaan

Gezelligheid troef bij de inclusieve koffiebar ©Svea Vermassen

Het inclusieve uit zich in het feit dat de werknemers voor het grootste deel bestaan uit mensen met een mentale of cognitieve beperking. Maar met welke reden doen ze dat? Nathan Vialle (25), manager van de koffiebar in Sint-Lambrechts-Woluwe, geeft aan dat ze mensen met een beperking een job willen geven omdat ze anders in de samenleving geen plaats vinden: “Het probleem is dat gehandicapten vaak worden uitgesloten. Er worden wel activiteiten voor hen georganiseerd, maar er wordt geen geld vrijgemaakt voor bedrijven om ze aan te nemen. Inclusie is geen magie. Je moet ze begeleiden, voldoende budget vrijmaken en investeren.” 


Investeren is ook wat ze doen bij Café Joyeux. Zo wordt er met een speciale manier met de inkomsten van de keten omgegaan: “Wij maken eigenlijk geen winst. We investeren alle winst altijd in onze andere vestigingen”, legt Nathan uit. Alle winst die ze maken wordt dus steeds geïnvesteerd in het eigen project.


Gelukkige werknemers


Wie nietsvermoedend Café Joyeux binnenloopt, en geen idee heeft van het inclusieve idee achter de keten, weet meteen bij binnenkomst waar het in de koffiebar echt om gaat. Een van de mensen met een beperking verwelkomt je met open armen en met een zelden geziene vriendelijkheid. Wat meteen opvalt, is de vreugde en de glimlach op de gezichten van de werknemers. Café Joyeux heeft zijn naam allerminst gestolen. Elke werknemer straalt met een glimlach van oor tot oor en ze lijken zielsgelukkig dat ze een plek hebben gevonden waar ze kunnen werken. Als je zelf al vrolijk bent wanneer je de koffiebar binnenstapt, dan is de kans groot dat je er nog gelukkiger buiten gaat.


Olivia Vandenberg en Nathan Vialle zijn gelukkig bij Café Joyeux ©Svea Vermassen

Een van die goedgemutste werknemers met een beperking is Olivia Vandenberg. Zij werkt al anderhalf jaar bij Café Joyeux en ze looft de sfeer die er heerst in de koffiebar: “Sinds ik hier werk, heb ik direct een heel leuke en solidaire werksfeer gevoeld. De samenwerking met mijn collega’s vind ik het leukste aan de job. Ook het feit dat ik er veel nieuwe mensen kan door leren kennen en de klanten gelukkig kan maken, maakt me blij”, legt Olivia fijntjes uit.


Nauwelijks aangepast takenpakket


Ook verduidelijkt Olivia wat de werknemers met een beperking allemaal mogen doen in Café Joyeux: “We verwelkomen de mensen, we nemen ook de bestelling op aan de toonbank. Nadien maken we de bestelling klaar: zowel de drankjes als de gerechten. Wanneer alles klaar is, serveren we ook de bestelling aan de klanten. We hebben bovendien het geluk om in de keuken te mogen werken met de chef-kok.” Wat opvalt, is dat hun takenpakket niet of nauwelijks verschilt met een normale job in de horeca.


Het feit dat de werknemers van de koffiebar evenveel mogen doen als de werknemers van eender welke andere horecazaak, heeft volgens Vialle een welbepaald doel: “We willen de mensen meegeven dat ze even productief zijn als andere mensen. We willen tonen dat ze het serieus menen. We willen ze echt begeleiden naar de arbeidsmarkt. We laten ze alles doen van A tot Z, wij zijn er enkel om ze te begeleiden.”


Wie maar geen genoeg kan krijgen van de inclusieve koffiebar, kan zelf ook een stukje Café Joyeux mee naar huis nemen. In de vestiging en in de online winkel kan je namelijk koffiecapsules, koffiebonen, gemalen koffie, thee en kruidenthee kopen. Dus, als je ooit in de buurt bent van Sint-Lambrechts-Woluwe, spring dan zeker eens binnen bij Café Joyeux. Het is immers een bezoekje meer dan waard.

 

41 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page