top of page

BEKIJK - MIKS: Het Brussels jeugdhuis voor maatschappelijk kwetsbare kinderen

MIKS is een Brussels jeugdhuis waar kinderen van 6 tot 18 jaar welkom zijn. Het is een onderdeel van de organisatie D’Broej, deze zet zich in voor de emancipatie van Brusselse jongeren. MIKS helpt kinderen in een maatschappelijk kwetsbare context met ontwikkelen, opgroeien en Nederlands leren. Ze staan altijd open om problemen van zowel de kinderen als de ouders op te lossen. Het is een plek waar iedereen zich thuis voelt. 


Dinsdag 23 april 2024 om 17u | Hanne Knaepen

 


 

COLUMN

Lena Bruneel


Joyce, Hanne en ik gingen langs bij het jeugdhuis Miks in Laken. Het jeugdhuis in mijn klein Kempens dorpje is een plaats om samen te drinken en dansen in het weekend voor twintigers. Maar hier is het jeugdhuis een heel verrijkend initiatief voor kinderen en jongeren.


Toen we aanbelden, werden we direct begroet door de enthousiaste jeugdwerker Lander. “Voor een stad als Brussel is het goed dat kinderen en jongeren ontmoetingsplaatsen als dit hebben.” Hij vertelde dat lagere en middelbare scholieren na school naar Miks komen om samen huiswerkhulp te krijgen en om te spelen of gewoon te chillen. Tijdens dat uurtje lopen alle kinderen door elkaar en poolen of voetballen ze.


De jeugdwerkers organiseren ook dagelijks ateliers of activiteiten na school. Dinsdag is er voor de 6 tot 10-jarigen een crea-club waar ze samen knutselen. En de 10 tot 12-jarigen gaan samen turnen. Wij gingen mee naar de turnles.


Miks focust op Nederlands. Alle kinderen gaan naar een Nederlandstalige school, maar veel hebben een andere moedertaal. De kinderen spreken onderling dan ook alle talen door elkaar: van Spaans naar Marokkaans tot Frans. In de vakanties organiseren ze ook kampen voor  50 euro. Ik ga heel graag naar mijn jeugdhuis, maar had als kind ook heel graag een jeugdhuis als Miks gehad.




39 views0 comments

Comments


bottom of page